info

Je hebt het minimaal aantal bereikt

Winkelwagen (0)

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Photo

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Een duurzaam bedrijf en een bewuste keuze, in het kort.

Kaarsenmakerij Om de Noord is een bedrijf waar we alleen met duurzaam koolzaadwas werken. Ik heel bewust voor koolzaadwas gekozen omdat deze was het minst belastend voor het milieu is. Hieronder lees je daar meer over. 
Ook bij het maken van de kaarsen doe ik mijn uiterste best om zo 'schoon" mogelijk te werken en het milieu zo weinig mogelijk te belasten.

De koolzaad die ik gebruik wordt in Europa, veel in Frankrijk, Duitsland en Engeland, verbouwd en verwerkt tot kooolzaadwas.

De koolzaadwas wordt vaak verbouwd op braakliggende stukken land, zonder bestrijdingsmiddelen.

Koolzaadwas heeft een kleine ecologische voetafdruk. Voor de verbouw van de koolzaad planten hoeven geen mensen en dieren te wijken en er worden geen oerwouden voor verbrand.En er worden geen forsiele grondstoffen voor gebruikt.

Nog even de voordelen op een rijtje:

  • Het is volledig biologisch afbreekbaar.

  • Koolzaadwas is een cradle to cradle product.*

  • De ecologische voetafdruk van onze koolzaadwas is erg klein.

  • het is 100% plantaardig

  • De was lost op in warm water

  • Vlekken zijn makkelijk uit te wassen

  • Koolzaadwas is zachter en voelt wat cremig aan.

  • De originele kleur is heel mooi zacht wit-porselein.

  • Koolzaadwas kaarsen branden langer dan reguliere kaarsen.


* Cradle to cradle betekend van wieg tot wieg, Het begrip houdt in dat producten na gebruik kunnen worden hergebruikt in een nieuw product of als grondstof kunnen dienen. Het principe, ontwikkeld door William McDonough en Michael Braungart, is ontleend aan ecosystemen. Bouwdelen kunnen na gebruik weer terugkeren in de biologische of technologische kringloop.

Specifieke eigenschappen koolzaadwas
Koolzaadwas is geharde plantaardige olie, geen harde was zoals paraffine, daardoor smelt koolzaadwas wat eerder en lekt wat meer dan gewoon kaarsvet.
Gebruik daarom altijd een ruime onderzetter.
Koolzaadwas is een vrij dichte was, de kleur van onze koolzaadwas kaarsen zijn daarom veelal pastel kleurig.

De langere tekst met meer info:

Koolzaadwas versus paraffine/stearine (gewoon kaarsvet)
Gewone kaarsen zijn gemaakt van paraffine en stearine, paraffine is een product van de petrochemische,vervuilende olie industrie. Paraffine is eenvoudig om mee te werken; het is voorspelbaar, smelt gelijkmatig en neemt kleuren en geuren goed op. Deze kaarsen worden vrijwel nooit gemaakt van zuivere paraffine, het wordt in de meeste gevallen gemengd met stearine. Stearine kan worden gewonnen uit dierlijk vet, (o.a. varkens) of plantaardig vet, (palmolie). Kaarsen met dierlijk vet zijn uiteraard niet vegetarisch of veganistisch.
De laatste jaren is er een verschuiving zichtbaar naar het gebruik van natuurlijke was voor kaarsen. Deze wassoorten worden gewonnen uit de oliën van planten. Voorbeelden daar van zijn soja en oliepalmen, Soja was is hét voorbeeld van zo een wassoort en is inmiddels een populair alternatief voor paraffine. Maar de soja teelt op grote schaal heeft veel nadelen. De productie van soja is in het afgelopen decennium enorm gegroeid. In de gebieden waar soja wordt geteeld, Azië, Indonesië en Zuid-Amerika zien we dat er steeds meer landbouwgrond wordt gebruikt voor de teelt van soja. Er wordt bos, regenwoud en savanne gerooid om plaats te maken voor de soja teelt Dit heeft een vernietigend effect op de leefomgeving van veel dieren. Zo worden zorgvuldig uitgebalanceerde ecosystemen vernietigd. De afgelopen jaren wordt de roep om wetten te maken voor meer gecontroleerde, ethisch geteelde soja steeds groter.
Het WWF heeft er een heel goed verslag gemaakt, je vind het hier:
http://wwf.panda.org/what_we_do/footprint/agriculture/soy/impacts/
Een ander probleem met soja is dat ongeveer 90% van alle planten worden gekweekt uit zaden van genetisch gemodificeerde (GGO's) varianten. Dat zal een soja producent je niet snel vertellen en je kunt het in het eindresultaat niet terug zien. Er is veel discussie over het onderwerp genetische modificatie.
Hoewel er nu ook soja geteeld wordt in Europa komt de meeste soja was nog uit Amerika en Azië en heeft het product een enorme ecologische voetafdruk*
* Ecologisch voetafdruk:
Je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van de CO2 die we uitstoten. Deze ruimte kan omgerekend worden naar de hoeveelheid productief land, in gha (mondiale hectare) gemeten. Dit heet de Ecologische Voetafdruk. Bron:WWF


Hoe zit dat met de koolzaadwas die Kaarsenmakerij Om de Noord gebruikt?

Kool- en raapzaad wordt duurzaam geteeld in Europa, veel in de U.K., Frankrijk en Duitsland en ook in Nederland. Groningen staat bekend om zijn prachtige, geel boeiende, koolzaadvelden. De koolzaadplanten voor onze kaarsen worden verbouwd op braak liggende stukken landbouw grond die moeten rusten voordat er weer een nieuw gewas op wordt geplant. De koolzaad hoeft geen enorme afstanden overzee te overbruggen, de vervoerslijnen zijn kort, wat zeker bijdraagt aan een schoner milieu en leefomgeving. Voor onze koolzaadwas worden geen regenwouden of ongerepte, natuurlijke, omgevingen vernietigd. Geen mens of dier wordt verjaagd.
Koolzaadwas wordt gewonnen uit koolzaadolie, de olie wordt geperst uit de kool- en raapzaad. Behalve dat koolzaadwas sinds kort als grondstof voor kaarsen wordt geproduceerd, wordt koolzaadolie ook gebruikt in de voedingsindustrie, de cosmetische industrie en voor de productie van biodiesel. Wat er bij de productie van koolzaadolie overblijft wordt gebruikt voor diervoeder of meststof; er is geen of weinig afval.

Wat doe ik eraan?

Natuurlijk ben ik zuinig met de energie van VANDEBRON. Maak ik zoveel mogelijk gebruik van gerecycled materiaal.
Verpakking en papier wat gebruikt wordt in het bedrijf zijn duurzaam geproduceerd.
Verpakkingsmateriaal wat ik binnen krijg wordt hergebruikt.
Bij de productie en de schoonmaak gebruik ik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.

Bij alles wat ik doe hou ik het milieu goed in de gaten.

Deze website maakt gebruikt cookies, we slaan geen persoonlijke gegevens op.