Koolzaadwas echt duurzamer.

Bloeiend koolzaad

Photo

Koolzaadwas versus paraffine/stearine (gewoon kaarsvet)

Gewone kaarsen zijn gemaakt van paraffine en stearine, paraffine is een product van de petrochemische,vervuilende olie industrie. Paraffine is eenvoudig om mee te werken; het is voorspelbaar, smelt gelijkmatig en neemt kleuren en geuren goed op. Deze kaarsen worden vrijwel nooit gemaakt van zuivere paraffine, het wordt in de meeste gevallen gemengd met stearine. Stearine kan worden gewonnen uit dierlijk vet, (o.a. varkens) of plantaardig vet, (palmolie). Kaarsen met dierlijk vet zijn uiteraard niet vegetarisch of veganistisch.
De laatste jaren is er een verschuiving zichtbaar naar het gebruik van natuurlijke was voor kaarsen. Deze wassoorten worden gewonnen uit de oliën van planten. Voorbeelden daar van zijn soja en oliepalmen, Soja was is hét voorbeeld van zo een wassoort en is inmiddels een populair alternatief voor paraffine. Maar de soja teelt op grote schaal heeft veel nadelen. De productie van soja is in het afgelopen decennium enorm gegroeid. In de gebieden waar soja wordt geteeld, Azië, Indonesië en Zuid-Amerika zien we dat er steeds meer landbouwgrond wordt gebruikt voor de teelt van soja. Er wordt bos, regenwoud en savanne gerooid om plaats te maken voor de soja teelt Dit heeft een vernietigend effect op de leefomgeving van veel dieren. Zo worden zorgvuldig uitgebalanceerde ecosystemen vernietigd. De afgelopen jaren wordt de roep om wetten te maken voor meer gecontroleerde, ethisch geteelde soja steeds groter.
Het WWF heeft er een heel goed verslag gemaakt, je vind het hier:
http://wwf.panda.org/what_we_do/footprint/agriculture/soy/impacts/

Genetische modificatie soja

Een ander probleem met soja is dat ongeveer 90% van alle planten worden gekweekt uit zaden van genetisch gemodificeerde (GGO's) varianten. Dat zal een soja producent je niet snel vertellen en je kunt het in het eindresultaat niet terug zien. Er is veel discussie over het onderwerp genetische modificatie.
Hoewel er nu ook soja geteeld wordt in Europa komt de meeste soja was nog uit Amerika en Azië en heeft het product een enorme ecologische voetafdruk*
* Ecologisch voetafdruk:
Je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van de CO2 die we uitstoten. Deze ruimte kan omgerekend worden naar de hoeveelheid productief land, in gha (mondiale hectare) gemeten. Dit heet de Ecologische Voetafdruk. Bron:WWFHoe zit dat met de koolzaadwas die koolzaadwas- kaarsenmakerij Om de Noord gebruikt?
Kool- en raapzaad wordt duurzaam geteeld in Europa, veel in de U.K., Frankrijk en Duitsland en ook in Nederland. Groningen staat bekend om zijn prachtige, geel boeiende, koolzaadvelden. De koolzaadplanten voor onze kaarsen worden verbouwd op braak liggende stukken landbouw grond die moeten rusten voordat er weer een nieuw gewas op wordt geplant. De koolzaad hoeft geen enorme afstanden overzee te overbruggen, de vervoerslijnen zijn kort, wat zeker bijdraagt aan een schoner milieu en leefomgeving. Voor onze koolzaadwas worden geen regenwouden of ongerepte, natuurlijke, omgevingen vernietigd. Geen mens of dier wordt verjaagd.
Koolzaadwas wordt gewonnen uit koolzaadolie, de olie wordt geperst uit de kool- en raapzaad. Behalve dat koolzaadwas sinds kort als grondstof voor kaarsen wordt geproduceerd, wordt koolzaadolie ook gebruikt in de voedingsindustrie, de cosmetische industrie en voor de productie van biodiesel. Wat er bij de productie van koolzaadolie overblijft wordt gebruikt voor diervoeder of meststof; er is geen of weinig afval.


Voordelen van onze koolzaadwas

 

* Cradle to cradle betekend van wieg tot wieg, Het begrip houdt in dat producten na gebruik kunnen worden hergebruikt in een nieuw product of als grondstof kunnen dienen. Het principe, ontwikkeld door William McDonough en Michael Braungart, is ontleend aan ecosystemen. Bouwdelen kunnen na gebruik weer terugkeren in de biologische of technologische kringloop.
Specifieke eigenschappen koolzaadwas


Koolzaadwas is geharde plantaardige olie, geen harde was zoals paraffine, daardoor smelt koolzaadwas wat eerder en lekt wat meer dan gewoon kaarsvet.
Gebruik daarom altijd een ruime onderzetter.
Koolzaadwas is een vrij dichte was, de kleur van onze koolzaadwas kaarsen zijn daarom veelal pastel kleurig.